Meer grip door financieel overzicht
Geen zorgen meer over rekeningen die nog betaald moeten worden. Geld overhouden voor onverwachte uitgaven. Een goed overzicht van uw inkomsten en uitgaven is van belang. Pré Wonen en Humanitas kunnen u helpen bij het opstellen van zo’n overzicht. Hoe zij u kunnen helpen, leest u hier.
Meer grip door financieel overzicht
Pré Wonen heeft een sociaal beleid omtrent huurachterstand. Dat betekent dat wij niet zomaar een deurwaarder inzetten. Voordat we die maatregel treffen, doen wij er alles aan om met u in contact te komen. Allereerst verstuurt Pré Wonen aanmaningen. Als u daar geen actie op onderneemt, dan nemen wij telefonisch contact met u op. We doen dit door te bellen en WhatsAppen of sturen u een e-mail. Samen met u komen we tot een passende oplossing. Het is ook mogelijk dat we bij u thuis langskomen of u komt langs bij ons op het kantoor. Het is en blijft maatwerk, want elke financiële situatie is weer anders.
Grip verliezen
Door omstandigheden kunt u van de een op andere dag het financiële overzicht kwijtraken. Bijvoorbeeld als uw partner overlijdt, of als u gaat scheiden of uw baan kwijtraakt. Dan kan het gebeuren dat er schoenendozen vol bankafschriften op u wachten, of dat er rekeningen zijn die u allang had moeten betalen. Ons advies is dan ook: Neem zo snel mogelijk contact met ons op, zodra er grote veranderingen in uw inkomsten en/of uitgaven plaatsvinden. Snel handelen is belangrijk. Een aantal maanden huurachterstand is snel te verhelpen, maar al snel kunt u het overzicht verliezen en wordt de drempel steeds hoger om brieven te openen en om hulp te zoeken.
Humanitas
Humanitas kan u helpen. Ruim 50 vrijwilligers van Humanitas zetten zich dagelijks in voor de medemens. Zelf is Paul een van de coördinatoren Thuisadministratie in Zuid-Kennemerland. Moeilijkheden met uw (financiële) administratie hoeft echt niet, want met de hulp van een goed geschoolde vrijwilliger krijgt u daar weer greep op.
Wanneer u onze hulp inschakelt, start het hulptraject met een intakegesprek. Daarin kijken wij naar uw huidige situatie. Aan de hand van de vragen en de door uw gegeven antwoorden kijken wij naar de best passende vrijwilliger. Het is belangrijk dat u de Nederlandse taal (goed )beheerst. Met als reden dat u goed kunt communiceren met de vrijwilliger en de financiële instanties. De vrijwilliger komt bij u thuis en het traject zal maximaal 12 maanden duren. Hoe vaak u hulp wilt, is aan u. We adviseren 1 keer per 2 of 3 weken.
De vrijwilliger neemt het werk niet van u over, maar pakt het samen met u aan. Hierdoor kunt u na het traject zelf aan de slag met uw financiën. Financiële problemen gaan vaak samen met andere hulpvragen. In overleg met u kunnen wij dit signaleren bij de sociale wijkteams die u verder kunnen helpen of kunnen doorsturen naar gespecialiseerde hulpinstanties, bijvoorbeeld de thuiszorg, verslavingszorg en mantelzorg.
Contact
Wacht niet langer en neem contact op met Humanitas:
E-mail: thuisadministratie.zkl@humanitas.nl
Telefoonnummer: 06 333 42 202
