Het Open Huis

Inloop, kledingwinkel, open maaltijden, taallessen, huiswerkbegeleiding, voedselpakketten, noodhulp, je kan het zo gek niet bedenken of het is er mogelijk bij Het Open Huis.

Het Open Huis (een maatschappelijk centrum) is een wijkcentrum in Haarlem, Schalkwijk. Dé plek waar veel wijkgerichte activiteiten worden aangeboden en om elkaar te ontmoeten. Een paar professionele medewerkers en een heel team enthousiaste vrijwilligers zetten zich in tijdens ontmoetingsactiviteiten en zorgactiviteiten.

Het Open Huis is er voor alle wijkbewoners,
ongeacht achtergrond, cultuur, leeftijd of geloof.

Kijk voor het adres en de openingstijden op:
hetopenhuishaarlem.nl

Angeline over energiezuinig koken en douchen

Angeline woont sinds 1958 in Delftwijk en sinds 2004 in haar nieuwbouwhuis in de Du Perronstraat. Het huis werd gasvrij opgeleverd: “Ik was anti-vloerverwarming, want ik zat zo ongeveer IN mijn kachel omdat ik het altijd zo koud had, maar het is nu zó lekker warm.” Sterker nog, Angeline is erg op haar energieverbruik gaan letten. “Zo zet ik een emmer onder de douche tijdens het opwarmen van het water en gebruik ik dat later om de plantjes water te geven. En verwarm ik eerst water in de waterkoker waarmee ik daarna mijn aardappelen kook, dat scheelt energie. Ook zet ik mijn inductieplaat iets eerder uit zodat het met de restwarmte nog gaat ‘na’-koken.”

In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar om woningen en gebouwen te verwarmen. Haarlem wil zelfs al in 2040 van het aardgas af. De gemeente zoekt samen met Elan Wonen, Ymere, netwerkbeheerders en Pré Wonen naar nieuwe manieren (bijvoorbeeld aardwarmte, restwarmte) om huizen te verwarmen, te koken en te douchen. Lees het hele artikel op https://www.haarlemgasvrijer.nl/.

Tips om gratis thuis energie te besparen: https://www.milieucentraal.nl/

Meeuwen- en duivenoverlast

Wakker worden van het gekrijs, opengetrokken vuilniszakken, poep op het wasgoed… het zijn vooral in het voorjaar en in de zomer bekende verschijnselen waar u als bewoner mee te maken kunt krijgen. Heel vervelend!

Wat kunt u zelf tegen deze overlast doen?*

  • Meeuwen en duiven komen waar eten is. Voer ze dus niet. Ze hebben het extra voer niet nodig, het trekt ongewenste diersoorten aan, het kan leiden tot geluidsoverlast en agressief gedrag van de dieren. In Haarlem krijgt u zelfs een boete van € 140,-.
  • Houdt uw balkon duifvrij. Hang bijvoorbeeld een net op of plaats een duivenverjager kraai.
  • Houd uw (plat) dak en dakgoot goed schoon en verwijder eventueel oude nesten.
  • Houd afval van straat. Bied afval op de juiste manier aan via bijvoorbeeld ondergrondse containers.

Meld meeuwen- en duivenoverlast bij uw gemeente.
* Meeuwen zjjn beschermd. U mag geen meeuweneieren rapen, beschadigen of vernielen of meeuwennesten verwijderen.

Terug van vakantie?

Spoel de kraan door,
vang het water op en gebruik het!


Wanneer kraanwater langere tijd stilstaat in uw leidingen, loopt de kwaliteit wat terug. Komt u thuis van vakantie, spoel dan direct bij thuiskomst uw drinkwaterleidingen goed door. Doe dit 1 minuut en u krijgt weer lekker, vers drinkwater van goede kwaliteit! Vang het water op in bijvoorbeeld een emmer en gebruik het in en om het huis.

Doorspoelinstructie
Spoel eerst uw toilet(ten) door.
Spoel daarna de kraan door die het dichtst bij de watermeter zit.
Laat vervolgens alle kranen goed doorlopen met warm en koud water gedurende één minuut. Vergeet hierbij niet de buitenkraan en tuinslang. Denk ook aan de badkraan, wastafel en douchekop. Brandslanghaspels kunt u overslaan. Deze zijn beveiligd of gekoppeld aan een leiding waarin water doorstroomt naar een kraan verderop.

Voorkom inademing waterdruppeltjes
Let bij het doorspoelen van de douchekop of tuinslang met sproeier dat er geen waterdruppeltjes in de lucht komen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een washandje over de sproeikop te plaatsen. Zo voorkomt u dat u de waterdamp inademt die mogelijk kan leiden tot een legionellabesmetting met een longontsteking of de zogeheten veteranenziekte als gevolg. Vang het water uit de kraan op en gebruik het voor bijvoorbeeld huishoudelijke klusjes, zoals het voeden van planten in tuin of huis. Heel duurzaam!

Duurzame schoonmaak

Op een duurzame wijze schoonmaken? Het kan! Behalve dat het beter voor het milieu is, zijn deze middelen ook nog eens goed voor uw portemonnee.

We geven u een paar tips:

  • Gebruik natuurazijn; het is een prima ruitenreiniger en werkt ook heel goed als ontkalker.
  • Soda kan heel goed worden gebruikt in plaats van chloor. Het werkt ontsmettend, reinigt en zorgt ervoor dat nare luchtjes verdwijnen. Het afvoerputje van het aanrecht ontstopt u door er een paar flinke scheppen soda in te doen en er vervolgens – scheutje voor scheutje – kokend water in te gieten. Doet u dit regelmatig, dan is de kans dat uw afvoer verstopt veel kleiner.
  • Ouderwetse groene zeep is goedkoop en heeft een ontsmettende en reinigende werking. Het is alleen niet geschikt voor alle materialen. Test het daarom eerst even op een onopvallende plek van het oppervlak.
  • Door uw vriezer meteen na het ontdooien in te smeren met glycerine, hecht het ijs zich moeilijker en er gaat geen energie verloren als er een grote ijsklomp ontstaat.
  • Door kokend water op uw houten vlonders te gieten, kunt u makkelijk het mos met een harde bezem weghalen.

En tot slot:
Tandpasta werkt uitstekend om uw witte tuinmeubelen weer een frisse uitstraling te geven.