De Patrimoniumbuurt in Haarlem is een kleine, zeer charmante buurt, gebouwd in de jaren ‘20. De buurt bevindt zich in het zuidoosten van stadsdeel Noord en ligt aan de historische Bolwerken en dichtbij Station Haarlem. Bijzonder aan deze buurt is dat het de status heeft van gemeentelijk monument en is vernoemd naar de toenmalige opdrachtgever: woningbouwvereniging Patrimonium.
Ruim 100 jaar geleden, rond 1852, werd de eerste Nederlandse woningbouwvereniging Patrimonium opgericht. De vereniging is voortgekomen uit het in 1887 opgericht Nederlandse werkliedenverbond en in hun statuten stond dat de rijken (werkgevers) de armen (werknemers) niet mogen minachten en de armen de rijken niet mogen benijden. Helaas hadden zij niet genoeg geld om echt iets te kunnen betekenen. Dit veranderde toen in 1901 de woningwet (van Goeman Borgesius) werd aangenomen. De Rijksoverheid nam met deze wet voor het eerst haar verantwoordelijkheid voor de volkshuisvesting. En de Patrimoniumbuurt is een van de eerste wijken die gebouwd zijn met geld van het Rijk.
Huren
De vereniging kreeg grond toegewezen ten noorden van de Kloppersingel (voorheen een boom- en bloemkwekerij) en vanaf 1921 konden zij gaan bouwen. De eerste huizen bestonden uit 3 basistypes en de huur verschilde van f 6,10 tot f 9,50 gulden per week. Dit was best veel geld, als je bedenkt dat het gemiddelde salaris f 35 gulden per week was. Later werden daar omheen 6 basistypes middenstandwoningen gebouwd. Voor deze woningen werd de te betalen huur afhankelijk van het inkomen (toen al) bepaald. Later kwamen er nog een kerk en basisschool bij en in 2010 is de wijk uitgeroepen tot gemeentelijk monument.
Tentoonstelling
De Patrimoniumbuurt bestaat nu 100 jaar. De wijkraad wil graag stilstaan bij deze feestelijke gebeurtenis en in samenwerking met Pré Wonen en een aantal vrijwilligers een tentoonstelling organiseren. In ieder geval één in het
ABC Architectencentrum en een andere wellicht in de Koningskerk. Zij zijn hiervoor op zoek naar historische verhalen, anekdotes, foto’s, etc. en vragen huidige bewoners en oud-bewoners deze in te sturen naar: mail@prewonen.nl, zodat zij in staat zijn om een mooie, volledige presentatie te maken. Daarnaast wordt er ook hard gewerkt aan een mooi fotoboek van deze prachtige 100-jarige monumentale wijk.
