Duurzamere woningen door nieuwbouw en renovatie

Pré Wonen zet volop in op de verduurzaming van woningen. Dat doen we bijvoorbeeld in Parkwijk, waar verouderde woningen plaats maken voor nieuwe, duurzame woningen. Maar ook bestaande woningen – zoals aan de Stevinlaan in Heemstede – worden tijdens onderhoud en renovatie zoveel mogelijk verduurzaamd.

Afbeelding is ter illustratie

Sloop-nieuwbouw Bazellaan Haarlem

Aan de Bazellaan in Parkwijk worden in totaal 136 portiekwoningen uit de jaren vijftig gesloopt. Hiervoor komen maar liefst 180 drie- en vierkamerappartementen terug. De sloop-nieuwbouw is verdeeld in vier blokken. Het eerste blok is halverwege 2020 opgeleverd. Het tweede en derde blok wordt nu gebouwd. De sloop van de laatste 48 woningen in het vierde blok start volgend jaar. Naar verwachting is het hele project medio 2024 klaar.

Gasloos en zonnepanelen

De nieuwe woningen zijn gasloos, voorzien van zonnepanelen en goed geïsoleerd. Dat levert de huurders veel voordelen op: hun nieuwe woning is een stuk comfortabeler én ze hebben een lagere energierekening!

Recht op terugkeer

Alle oorspronkelijke bewoners kregen bij de start van het project het recht op terugkeer in een passende woning. Ongeveer een derde van hen wilde terugkeren. De meeste wonen inmiddels al in het eerste blok. De andere bewoners zijn met urgentie naar elders verhuisd.

Renovatie woningen Stevinlaan Heemstede

Dit najaar voeren we planmatig onderhoud uit bij 32 woningen aan de Stevinlaan in Heemstede. Daarbij maken we de woningen ook meteen duurzamer. Deze aanpak levert de volgende verbeteringen op:

  • Een gezonder binnenklimaat door minder kans op vocht en schimmel door de mechanische ventilatie.
  • Zelf energie opwekken door plaatsing zonnepanelen.
  • Energiebesparing en hoger wooncomfort door dakisolatie.

Even ontsnappen aan de herrie

In deze woningen wonen veel oudere en kwetsbare mensen. Voor hen hebben we in de buurt enkele logeer- en rustwoningen ingericht. Zo kunnen zij even ontsnappen aan de overlast door de werkzaamheden. Eind februari 2022 zijn alle woningen klaar.

Geen hogere woonlasten

Door de woningverbeteringen stijgt de huurprijs. Tegelijk zal de energierekening voor de huurders dalen, dankzij de zonnepanelen en de isolatie van de woningen. Uiteindelijk zullen de huurders daardoor hetzelfde of minder gaan betalen aan woonlasten. Hoe dat precies uitpakt, hangt natuurlijk ook af van de huidige prijsschommelingen en het energieverbruik per huurder.

Medehuurder worden? Check eerst de voorwaarden!

Een sociale huurwoning vinden is niet makkelijk. Het duurt vaak jaren voordat iemand hiervoor in aanmerking komt. Sommige mensen hopen sneller een woning te krijgen door medehuurderschap aan te vragen. Maar dat gaat niet zomaar; daarvoor moet u aan enkele strenge wettelijke voorwaarden voldoen.

Wat is een medehuurder?

Een medehuurder staat vermeld op het huurcontract en heeft dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Hij of zij is mede aansprakelijk voor de woning en mag in de woning blijven als de hoofdhuurder verhuist of overlijdt.

U kan alléén medehuurder worden als u voldoet aan deze voorwaarden:

  • Bent u gehuwd, geregistreerd partner of heeft u een samenlevingscontract met de hoofdhuurder? Dan bent u automatisch medehuurder.
  • Heeft u geen van deze officiële verbintenissen met de hoofdhuurder? Dan moet u kunnen aantonen dat u minimaal twee jaar een wederkerige (liefdes)relatie heeft. Ook moet u kunnen bewijzen dat u een gezamenlijk huishouden voert én samen de kosten deelt. U staat bijvoorbeeld minimaal twee jaar samen op het adres ingeschreven bij de gemeente en/of u betaalt al twee jaar de huur via een gezamenlijke rekening.
  • De woning is al minimaal twee jaar uw hoofdverblijf.
  • De huurder heeft geen huurschuld op het moment van de aanvraag.
  • Op het moment van de aanvraag heeft u niet als doel om zelf hoofdhuurder van de woning te worden.

Let op: kinderen die inwonen bij hun ouders kunnen geen medehuurder worden. Dit is wettelijk vastgelegd: bij een ouder-kindrelatie is geen sprake van een wederkerige (liefdes)relatie. Ook kinderen die mantelzorg verlenen aan hun ouders komen niet in aanmerking voor medehuurderschap.

Tip: zorg dat uw kinderen zich op hun achttiende inschrijven bij Woonservice of WoonopMaat: lees hiervoor deze tip.

Voldoet u aan bovenstaande voorwaarden?

Download dan het formulier ‘aanvragen medehuurderschap’ op onze website. Kijk voor meer informatie op onze website.

Tip:
Ben je 18+? Schrijf je nú in als woningzoekende!

Er is veel vraag naar een sociale huurwoning in de regio Kennemerland en IJmond. Het kan jaren duren voordat je een van deze woningen zelf kan huren. Schrijf je daarom zo vroeg mogelijk in als woningzoekende. Dat kan al vanaf je achttiende. Meteen doen dus!

Waar inschrijven?

Deze twee websites bieden sociale huurwoningen aan:

  • Woonservice biedt in zowel regio Kennemerland als IJmond sociale huurwoningen van corporaties aan. Woonservice werkt met een aanbodsysteem waar woningzoekenden kunnen reageren op de beschikbare woningen. Hiervoor moet je wel ingeschreven zijn bij Woonservice. Doe dat zo snel mogelijk, want hoe langer je wachttijd, hoe meer kans je maakt op een woning.
  • WoonopMaat is een lokaal gerichte wooncorporatie met 8.800 woningen in Heemskerk, Beverwijk en Wijk aan Zee. Woonopmaat verdeelt haar huurwoningen via het optiemodel. Als je een woning aangeboden wilt krijgen, is registratie bij Woonopmaat als woningzoekende noodzakelijk. Je kunt daarna al vanaf je achttiende jaar opties nemen.

Als je in aanmerking wilt komen voor een huurwoning in deze regio’s, kijk dan op de websites voor meer informatie.

Ouder dan 18?

Bent u (een stuk) ouder dan achttien? Ook dan is het verstandig om u in te schrijven. Dat geldt ook als u een koophuis heeft of een huurwoning deelt. Want stel dat u door bijvoorbeeld een scheiding of verlies van uw baan uw huis moet verkopen of uw huurwoning moet verlaten. Dan is het een prettig idee dat u eventueel een (andere) sociale huurwoning kan krijgen.

De verbinding zoeken

De feestdagen staan voor de deur. Voor velen is dat een tijd van gezellig samenzijn met familie en vrienden. Maar dat geldt niet voor iedereen. Zeker dit jaar niet, nu het coronavirus nog steeds rondgaat.

De kans is groot dat we maar met een paar mensen bij elkaar mogen zijn. Daarnaast geldt dat veel mensen zich door de lockdowns eenzamer voelen en misschien ook wel eenzaam zijn. Of ze hebben juist het gevoel dat hun gezinsleden en buren te veel op hun lip zitten. Ook hebben steeds meer mensen geldzorgen. Door verlies van werk door corona. Of door stijgende energierekeningen. Geen wonder dat mensen wanhopig of somber worden en kortere lontjes hebben… prettig samen leven is niet altijd even makkelijk.

Kan Pré Wonen daar iets aan veranderen? Daar breek ik vaak mijn hoofd over. Maar een oplossing voor alle problemen heb ik ook niet. Wij zijn een woningcorporatie met een sociaal hart en willen onze huurders graag uit moeilijke situaties helpen. Maar die zijn er steeds meer, en we kunnen niet altijd iederéén helpen. Belangrijk is dat we oog houden voor de menselijke maat. We blijven – eventueel samen met onze sociale partners – oplossingen zoeken voor de meest schrijnende kwesties.

Maar hoe moeilijk dat nu ook is; ‘prettig samen leven’ moeten we echt sámen doen. Door de verbinding te zoeken, huurders met huurders, en huurders met Pré Wonen. Hoe doe je dat, verbinding zoeken? Een mooi voorbeeld daarvan gaf mijn negentienjarige zoon: hij vertelde dat hij op een feestje van een Egyptische vriend nogal opviel, als enige ‘bleekscheet’ tussen allemaal – zoals hij dat noemde – “getinte jongens met ook nog eens sportschoolbrede lichamen.” Best indrukwekkend vond hij dat. Maar toen hij een grapje maakte over zijn eigen minder gespierde én bleke lichaam was het ijs meteen gebroken. Eigenlijk waren er – op hun uiterlijk na dan – geen verschillen tussen hem en de andere jongens en hadden ze samen een heel leuke, relaxte avond.

Toen hij dat zo vertelde, dacht ik: hoe zit dat eigenlijk bij ons? Zijn wij zélf wel altijd zo relaxed? Eerlijk gezegd kunnen we onszelf hierin volgens mij nog wel verbeteren. Laten we proberen vaker te ontspannen. Bijvoorbeeld door onszelf iets minder serieus te nemen. Door vaker te lachen, om onszelf en met elkaar. En vooral: door niet de verschillen op te zoeken, maar dat wat ons met elkaar verbindt.

Natuurlijk: met het zoeken naar verbinding lossen we niet als met een toverstaf alle problemen meteen op. Maar we dragen zo misschien wel een steentje bij aan prettig – en vooral – sámen leven.

Ik wens u fijne dagen en een mooi, gezond en gelukkig nieuwjaar!

Anke Huntjens

Wintertips voor warme woningen

Is uw huis en tuin al winterklaar? Met deze tips gaat u goed voorbereid de koude maanden in!

Tips voor in huis:

  • Zet de thermostaat in uw woonkamer op maximaal 20 graden. Toch nog koud? Trek sloffen aan en een warme trui, of doe een kleedje om. Vergeet niet ’s nachts de temperatuur een paar graadjes lager te zetten.
  • Gaat u een paar dagen weg? Zet de thermostaat dan niet lager dan 15 graden. Dan heeft u uw huis weer snel op temperatuur, zonder dat u heel veel hoeft te stoken.
  • Zorg dat uw huis continu wordt geventileerd. Het klinkt raar, maar met frisse lucht in huis kan je juist energie besparen. Met ventileren voer je namelijk vochtige lucht af. En droge lucht is veel sneller warm dan vochtige lucht.
  • Werkt u thuis in een aparte werkkamer? Zorg dan voor plaatselijke verwarming, zoals een elektrisch kacheltje. Dan hoeft u niet het hele huis te verwarmen.
  • Ontlucht de radiatoren. Dat verhoogt het vermogen van uw verwarming. Begin bij de hoogst geplaatste radiator.
  • Isoleer waterleidingen in onverwarmde kamers, de kelder en de kruipruimte met een isolatiebuis.
  • Controleer uw deuren en ramen op tocht en plaats waar nodig tochtstrips.

Tips voor rond uw huis:

  • Sluit de buitenkraan af. Bij vorst kan het water in de leiding bevriezen en uitzetten, waardoor de leiding kan beschadigen. Als het water dooit kan er flinke lekkage ontstaan.
  • Maak uw tuin winterklaar: snoei de bomen op tijd (voor januari) en bescherm planten en bomen tegen vorst.
  • Zorg voor voer voor de vogels.