Zwaaistenenproject Beverwijk:

“Zwaaien naar elkaar vermindert eenzaamheid”

Sinds eind maart liggen er twee bijzondere stoeptegels vlak bij de Beverwijkse basisschool Het Kompas. Het zijn ‘zwaaistenen’, vertelt Anne Marie de Regt, tot voor kort Consulent Leefbaarheid van Pré Wonen in Beverwijk*. “Op de zwaaistenen staat een handje dat uitnodigt om te gaan zwaaien. Zo leg je makkelijker contact met andere wijkbewoners. Dat gevoel van verbinding vermindert de eenzaamheid.”

Meer contact

Het Sociaal team Beverwijk kwam met het idee om in de wijk Zwaansmeer zwaaistenen neer te leggen, vertelt Anne Marie. “Het team vroeg of we ons hierbij wilden aansluiten. Dat wilden we heel graag. De meeste woningen in Zwaansmeer zijn van Pré Wonen. Het zijn bijna allemaal eengezinswoningen waar mensen al lang wonen, inmiddels vaak zonder kinderen. Daarnaast komen er steeds meer jonge gezinnen te wonen. Vaak hebben zij minder tijd en energie om de sociale contacten te onderhouden. Met dit zwaaistenenproject hopen we het contact tussen alle wijkbewoners te versterken.”

Glimlach

Het plan is om de zwaaistenen op meer plekken in de wijk te leggen. Bijvoorbeeld op de routes waar veel schoolkinderen langskomen. De stenen komen zowel bij jonge als oudere mensen voor het huis te liggen, en zowel bij gezinnen als alleenstaanden. Het idee erachter: zwaaien naar elkaar levert een glimlach op. Het stimuleert (spontaan) contact en gezelligheid, óók voor mensen die niet of nauwelijks meer hun huis uit komen.

* Anne Marie was tot 1 april de Consulent Leefbaarheid in Beverwijk en is dat nu in Haarlem. Sinds 1 april is Suzanne van Rijn het nieuwe gezicht van Pré Wonen in Beverwijk.

Ook een zwaaisteen op de stoep?

Wilt u ook een zwaaisteen voor uw woning in Beverwijk? U kan zich hiervoor aanmelden via sociaalteam@beverwijk.nl.

Met uw hulp steunen wij de Voedselbank

Wij willen onze dienstverlening blijven verbeteren. Om dat goed te doen, horen we graag ook úw mening. In juni hebben veel van onze huurders een digitale vragenlijst ontvangen en ingevuld. Bedankt voor alle reacties! Door het invullen van deze vragenlijst is een mooi bedrag voor de Voedselbank opgehaald.

Binnenkort overhandigen wij een cheque van 1.600 euro aan Voedselbank IJmond-Noord en een cheque van 3.200 euro aan Voedselbank Haarlem en omstreken. 
In de herfsteditie van de Huurdersinfo leest u wat wij met de uitslag van het onderzoek gaan doen.

Groot onderhoud seniorencomplex Rozenprieel:

De Roos krijgt opknapbeurt

Na de zomer start Pré Wonen samen met aannemer Van Lith met groot onderhoud aan De Roos, een seniorencomplex in het Rozenprieel in Haarlem. Als het werk klaar is, voldoet het gebouw aan de huidige eisen van de brandweer.

De Roos bestaat uit 72 appartementen waar vooral senioren wonen. Vaak zijn dit echtparen van wie één van de partners zorg nodig heeft. Dat gaat dan bijvoorbeeld om thuiszorg. De technische staat van dit complex uit 1996 is over het algemeen goed. Alleen voldoen het schuifdak en de woningen niet meer aan de huidige eisen van de brandweer. Dat is voor Pré Wonen de aanleiding om ook meteen andere verbeteringen aan het complex door te voeren. Zo beperken we de overlast voor de bewoners.

Bewoners positief over plannen

Op 4 mei hebben we samen met Van Lith en de bewonerscommissie de bewoners geïnformeerd. De opkomst bij deze inloopbijeenkomst was groot. De bewoners reageerden positief op de plannen. Dit is wat we gaan doen:

  • Het schuifdak boven de binnentuin (het ‘Wintertuinplein’) wordt helemaal verwijderd. Daarvoor in de plaats krijgen de galerijen op de bovenste verdiepingen een glazen luifel en een scherm. Dit beschermt de bewoners tegen de regen als ze over de galerij lopen.
  • Het Wintertuinplein krijgt een nieuwe bestrating.
  • We passen de algemene ruimten en de woningen aan zodat ze beter bestand zijn tegen brand. We passen de deuren en de beglazing van de trappenhuizen aan. Ook maken we de meterkasten in de woningen beter bestand tegen brand.
  • We verbouwen een groepswoning tot vijf zelfstandige woningen.
  • Er komen meer plekken en een overdekte parkeerplek voor scootmobiels.

De werkzaamheden starten na de zomer. Als alles volgens plan gaat, zijn de werkzaamheden in januari volgend jaar klaar.

Samen houden wij de buurt schoon, heel en veilig!

Het is hartje zomer, dé tijd om op mooie dagen lekker buiten te zijn. In uw eigen fijne en gezellige straat of buurt, waar u zich veilig en prettig voelt. Ook wij vinden dat belangrijk. Daarom zetten wij ons samen met de bewoners in om onze buurten schoon, heel en veilig te houden. Zoals in Zandvoort en aan de Haarlemse Vondelweg.

Opknapbeurt woonomgeving Kostverlorenstraat in Zandvoort

De achtertuin van het appartementencomplex aan de Kostverlorenstraat was de laatste jaren een beetje verwilderd geraakt. En bij de laatste storm waaide de pergola boven het zithoekje om. Samen met de bewoners hebben onze buurtbeheerders de tuin en het zithoekje van de bewoners laten opknappen. De wildernis maakte plaats voor lage beplanting. Ook is er een bewateringssysteem aangelegd, zodat de bewoners niet meer met tuinslangen hoeven te werken. Binnenkort wordt de pergola vervangen door kunststof beglazing, zodat het zitje weer één geheel is.
De bewoners, die zelf ook een deel van de tuin voorzien van plantjes, zijn blij met de opknapbeurt. Dat hebben we dan ook gevierd met een borrel en bitterbal!

In het zonnetje: meneer Hurkmans houdt de Vondelweg mooi en gezellig!

Meneer Hurkmans woont aan de Vondelweg. Hij houdt graag de straat en steeg bij zijn woning schoon. Zo verwijdert hij onkruid uit de steeg en veegt de stoep. “Niet overdreven hoor”, zegt hij zelf. “Er ligt niet veel vuil, maar als er iets ligt, ruim ik dat gewoon op. Ik ga er niet over klagen. Als er hondenpoep ligt, spreek ik mensen er vaak op aan, maar dat doe ik heel subtiel. We moeten het toch een beetje leefbaar om ons heen houden. Ik ben met pensioen en help graag andere mensen. Je leeft met elkaar, dus moet je ook goed met elkaar omgaan, vind ik. Beetje verdraagzaam zijn en elkaar helpen. Beter een goede buur dan een verre vriend, zeg maar!”

Afschaffing verhuurderheffing:
Wat houdt dat in?

Misschien heeft u het gehoord in het nieuws: de ‘verhuurderheffing’ wordt dit jaar verlaagd en vanaf 2023 afgeschaft. Deze heffing is een belasting die woningcorporaties jarenlang over de waarde van hun woningen moesten betalen aan de overheid. De afschaffing betekent dat de corporaties, dus ook Pré Wonen, meer geld overhouden. Wat gaan wij daarmee doen?

Voorwaarden

Door het afschaffen van de verhuurderheffing per 1 januari 2023 komt er bij alle woningcorporaties samen elk jaar extra investeringsruimte vrij. Het is niet zo dat woningcorporaties al het vrijgekomen geld zomaar overal aan mogen uitgeven. Daar stelt de overheid een paar belangrijke voorwaarden aan. Welke dat precies zijn, ziet u in de onderstaande afbeelding.

Keuzes maken

De afschaffing van de verhuurderheffing moet ervoor zorgen dat er meer geld vrijkomt voor een aantal van de genoemde doelen. Omdat de kosten voor vooral het bouwen en verduurzamen van woningen de laatste tijd enorm gestegen zijn, zullen we hierin wel keuzes moeten maken. Deze keuzes maken we niet alleen. In het najaar worden er aanvullende lokale prestatieafspraken gemaakt tussen gemeente, huurdersorganisatie(s) en woningcorporatie(s). De landelijke afspraken zijn hiervoor de basis. Samen kijken we per gemeente wat nodig en mogelijk is. Zo hoeft er bijvoorbeeld in Heemstede veel minder verduurzaamd te worden dan in Zandvoort. Daarbij kijken we ook naar de doelen die in ons ondernemingsplan staan. In een volgende Huurdersinfo houden we u hierover op de hoogte.

Zomertips:

Met vakantie? Zó laat u uw huis veilig achter!

Gaat u deze zomer met vakantie? U gebruikt dan misschien altijd al een checklist, zodat u niets vergeet mee te nemen. Maar wist u dat u ook een checklist kan gebruiken om uw huis veilig achter te laten? Als u alle onderstaande zaken afvinkt, kan u met een gerust hart een paar weekjes met vakantie!

Zo vermindert u de kans op inbraak:

  • Vertel uw buren dat u met vakantie gaat. Vraag of ze de post af en toe van de deurmat willen halen.
  • Zet enkele lampen in uw woning op een tijdschakelaar, zodat deze ’s avonds aan- en uitgaan.
  • Doe alsof u thuis bent: leg een krant open op tafel en zet er een theekopje naast.
  • Leg geen waardevolle spullen in het zicht.
  • Controleer of alle deuren en ramen goed op slot zitten.
  • Zet een bewegingssensor op de buitenlamp.

En zo voorkomt u andere schade aan uw woning:

  • Loop voordat u vertrekt een rondje door het huis. Controleer of het gas uit is en of de watertoevoer dicht is (in elk geval naar de wasmachine). Trek de stekkers zo veel mogelijk uit het stopcontact.
  • Laat uw woning schoon achter, zodat u bij terugkomst niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Maak bijvoorbeeld uw koelkast en vriezer schoon. Of haal alles eruit en schakel ze uit. Dat scheelt ook weer energie. Laat dan wel de deuren van de koelkast of vriezer open, zodat er geen schimmel in ontstaat. Gooi al het afval weg, zodat daar geen ongedierte op afkomt.