Digitale post via Postex: hoe werkt dat?

Pré Wonen verstuurt steeds meer post per mail. Zoals informatie over uw huuraanpassing, onderhoud of de afrekening van uw servicekosten. We gebruiken dus minder papier en dat is beter voor het milieu. Maar ook handig voor u, want u ontvangt informatie sneller en vindt alles gemakkelijk terug. En het is even veilig als de post die u via uw brievenbus ontvangt.

Veilig versturen

Postex is het bedrijf dat de digitale post voor ons verstuurt. Dit gebeurt altijd vanaf het e-mailadres mail@prewonen.nl. Controleer het e-mailadres van de afzender. Als het afzenderadres klopt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Klopt het afzenderadres niet, dan is de e-mail niet betrouwbaar. Een onbetrouwbare e-mail kunt u melden via www.fraudehelpdesk.nl.

Let op: Postex vraagt nooit naar uw inloggegevens of wachtwoorden. Geef deze nooit aan anderen. En neem contact met ons op als u twijfelt aan de echtheid van de poststukken.

Meer weten over digitale post van Pré Wonen?

Veel huurders ontvangen onze post al in hun mailbox. Wilt u dat ook? Op deze webpagina vindt u alle informatie over het ontvangen van onze post per e-mail. Hier geven wij ook antwoord op veelgestelde vragen over digitale post, bijvoorbeeld hoe u uw voorkeuren voor het ontvangen van onze post kan veranderen.

Tips om energie te besparen

De energiekosten breken record na record. Veel mensen voelen het nu al in hun portemonnee. En met de winter op komst maken velen zich zorgen of ze de energierekening nog wel kunnen betalen. Pré Wonen werkt volop aan het verduurzamen van woningen, zoals isoleren, het plaatsen van dubbele beglazing en zonnepanelen. In dit artikel geven we tips wat u zelf kan doen om energie te besparen.

De beste manier om uw energiekosten te verlagen? Gebruik zo min mogelijk energie. Verwarming en warm water zijn samen vaak de grootste kostenpost op de energierekening, ongeveer 60 procent. Hier kan u dan ook het meeste op besparen.

Dit zijn de belangrijkste bespaartips:

  • Zet uw verwarming op maximaal 19 graden.
  • Douche maximaal 5 minuten.
  • Verwarm alleen de ruimte waar u op dat moment bent.
  • Gaat u slapen of bent u niet thuis? Zet de verwarming dan op 15 graden (of bij vloerverwarming op 18 graden). Let op: zet uw verwarming niet lager dan 15 graden. Zo voorkomt u mogelijke vochtproblemen of het bevriezen van leidingen.

Kijk voor nog meer tips om minder gas, water en elektriciteit te gebruiken op: www.prewonen.nl/energiebesparen.

Hulp nodig? Vraag de energiecoach!

Wilt u liever persoonlijk advies? In Beverwijk, Heemskerk, Bloemendaal, Haarlem en Heemstede zijn energiecoaches actief. Dit zijn huurders die andere huurders gratis advies geven om energie te besparen. Ze delen ook besparingsproducten uit. 

Eenmalige energietoeslag? Vergeet dit niet aan te vragen

De overheid neemt verschillende maatregelen om de stijging van de energierekening van huishoudens en bedrijven deels te compenseren. Huishoudens met een laag inkomen kunnen bijvoorbeeld een extra eenmalige energietoeslag van ongeveer 1.300 euro aanvragen. Vergeet dit niet bij uw gemeente aan te vragen!
Als u een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, dan krijgt u de toeslag automatisch. Energietoeslag ontvangen heeft geen gevolgen voor uw uitkering of toeslagen.

Nieuwe voorschottarieven servicekosten

Pré Wonen heeft een energiecontract voor blokverwarming, elektriciteit voor liften en verlichting in de algemene ruimten van een complex. Dankzij dit contract veranderden de energiekosten voor deze woningen lange tijd niet. Dit contract loopt per 1 november 2022 af. Inkoopexperts helpen ons om gas en elektra ook daarna zo slim mogelijk in te kopen. Eind november informeren wij u per brief over de nieuwe voorschottarieven die per 1 januari 2023 ingaan.

Anke Huntjens neemt afscheid van Pré Wonen

Per 1 december gaat bestuurder Anke Huntjens weg bij Pré Wonen. Op 1 januari 2023 maakt zij de overstap naar woningcorporatie Eigen Haard.

Anke zegt over haar vertrek: “Bijna zeven jaar heb ik met heel veel plezier als bestuurder van Pré Wonen gewerkt. Ik weet nu al dat ik deze mooie organisatie en de collega’s ontzettend ga missen. Voor mij is een nieuwe uitdaging in de sector op mijn pad gekomen bij een corporatie in de Metropoolregio Amsterdam, Eigen Haard.”

Hoe nu verder?

De huidige directieleden Maarten Oomes en Wout Kranen vormen na het vertrek van Anke Huntjens het tijdelijke bestuur van Pré Wonen. Zij zorgen ervoor dat de dagelijkse gang van zaken doorgaat. De Raad van Commissarissen van Pré Wonen buigt zich de komende periode over de toekomstige samenstelling van het bestuur.
Lees hier het volledige persbericht.

Al vijftig jaar blij met dezelfde woning

Sommige van onze huurders zijn zó tevreden met hun woning, dat ze er vele jaren blijven wonen. Soms hun leven lang. Elk jaar zet Pré Wonen huurders die vijftig jaar in dezelfde woning wonen in het zonnetje. Door corona kon dat een aantal jaar niet doorgaan, maar afgelopen zomer was het weer zover! Ruim 180 huurders waren op 13 juli uitgenodigd voor een feestelijk moment.

In Beverwijk, Haarlem, Velserbroek en Zandvoort werden deze huurders feestelijk ontvangen in een wijkcentrum of op het kantoor van Pré Wonen. Huurders die niet konden komen, kregen een persoonlijk bezoek van onze buurtbeheerders. Ook buurtbeheerder Marja de Jong ging langs bij deze trouwe bewoners om bloemen en een cadeaubon te overhandigen. Zij bezocht onder andere mevrouw Swart en de heer Aardema. Beiden wonen al jaren in de Haarlemse Patrimoniumbuurt.

“Ik ben heel blij dat ik hier woon”

“Ik kwam hier in 1946 met mijn ouders wonen”, vertelt mevrouw Swart (83). “Later woonde ik met mijn (inmiddels ex-)man en kinderen op een klein flatje. In 1969 hebben wij met mijn ouders van woning geruild, zodat wij groter konden wonen. En ik ben hier nooit meer weggegaan. Mijn kinderen zijn in dit huis opgegroeid en ik ken nu natuurlijk heel veel mensen in deze buurt. Via de kerk heb ik ook altijd veel bejaarde mensen bezocht. Zij zijn nu jonger dan ik, haha! Gelukkig kan ik nog steeds veel. Fietsen helaas niet meer vanwege de reuma, maar ik ga daar niet over chagrijnen. Wat heeft dat voor nut? Dan komt niemand meer langs.”

Jonge gezinnen

In al die jaren heeft mevrouw Swart de buurt flink zien veranderen. “Sinds enkele jaren wonen hier ook weer jonge gezinnen. Gelukkig maar! Omdat iedereen in deze woningen blijft zitten, woonden hier lange tijd alleen maar ouderen.”

Sleeën achter de auto

“Wat écht veranderd is, is het verkeer. Toen wij hier in 1946 kwamen, was mijn vader één van de twee mensen met een auto. Ik herinner me nog goed dat hij een keer met sneeuw onze zolderladder achter de auto had gebonden en met allemaal kinderen erop door de buurt rondreed. Dat kon toen nog, want het was verder zo stil op straat.”

Mevrouw Swart is slechts één keer voor langere tijd van huis geweest: “Ik ging in de zomer van 2005 het ziekenhuis in en na zeventien operaties kwam ik er pas in september 2006 uit. Dat was een zware tijd: ik kon niets, niet eens praten. Voor mijn vier kleinkinderen ben ik blijven leven en ik ben er weer bovenop gekomen. En nu word ik binnenkort overgrootmoeder!”

Nooit meer weg

“Ik ben heel blij dat ik hier woon. Het is altijd een fijne buurt geweest. Soms zijn er wel ruzietjes, we wonen natuurlijk dicht op elkaar. Door naar beide partijen te luisteren probeer ik die dan op te lossen. Pré Wonen heeft mij aanbiedingen gedaan om te verhuizen. Dat begrijp ik ook wel met die woningnood. Mijn kleinkinderen kunnen ook moeilijk aan een huis komen. Maar ik moet er niet aan denken. Als ik hier wegga, is dat in een mandje – jawel, geen kist voor mij, maar een mandje!”

“Ik heb heel wat mensen zien komen en gaan”

“Mijn vrouw en ik wonen sinds 1963 in dit huis, maar de eerste jaren hadden we alleen de bovenwoning”, vertelt meneer Aardema. “Beneden woonde een vrouw alleen. Na de oorlog waren sommige woningen vanwege de woningnood tijdelijk in tweeën gedeeld, ook al hadden ze geen eigen opgang. Toen de onderbuurvrouw in 1966 verhuisde, mochten we van Woningstichting Patrimonium (de voorganger van Pré Wonen) het hele huis bewonen. Dat was fijn, want we hadden inmiddels al twee dochters. Later kwamen daar nog twee jongens bij.”

Geen straatfeesten

Voor meneer Aardema was de straat al heel bekend: “Ik kwam als eenjarige kleuter in 1937 hier aan de overkant van de straat wonen. Het zag er toen heel anders uit. Als kind speelden we veel op straat, knikkeren en voetballen en zo. De straten waren leeg. Er waren wel veel buurtwinkeltjes als de melkboer en de ‘Spar’. De bakker en de groenteboer kwamen ook langs de deuren. Maar verder was er niet veel. Straatfeesten zoals we die nu hebben, had je toen nog niet. We hadden ook weinig contact met de buren. De sfeer was anders. Je had vooral contact met mensen van de kerk en van school. Mensen werkten veel en lang. Het was echt een andere tijd.”

Praatje maken

Niet alleen het straatbeeld is veranderd, vertelt Aardema: “Ik heb natuurlijk heel wat mensen zien komen en gaan. Ik maak meestal met nieuwe bewoners wel een praatje. Ik heb 32 jaar tot mijn pensionering bij de politie in Haarlem gewerkt. Dan heb je vaak contact met mensen. Soms klikt het en soms niet. Sommige mensen hebben een opmerkelijke visie of een afwijkende mening. Gelukkig houdt Pré Wonen het in de gaten als mensen zich niet aan de regels houden. Net als Marja, onze buurtbeheerder. We wonen hier met veel plezier en willen niet weg. Waarnaartoe ook? Ergens anders betaal je drie keer zoveel. Nee, wij blijven hier nog wel even!”

Gratis naar het ABC Architectuurcentrum

Tot 4 december 2022 is in het ABC Architectuurcentrum in Haarlem een tentoonstelling te zien over het leven en werk van de sociaal bewogen architect J.B. van Loghem (1881- 1940). De reden van deze expositie is het honderdjarige bestaan van de Haarlemse wijk ‘Tuinwijk Zuid’, die Van Loghem heeft ontworpen. Naast Tuinwijk Zuid ontwierp hij ook de wijken Rosehaghe, Tuinwijk Noord, Huis Ter Cleeff en Patria.

Als huurder van Pré Wonen krijgt u gratis toegang tot deze bijzondere tentoonstelling! Wat moet u hiervoor doen? Laat dit bericht plus waardebon op uw telefoon zien aan de kassa. Of print dit bericht plus waardebon uit en laat dit tijdens uw bezoek zien bij de kassa.

Kijk voor meer informatie op de website van het ABC Architectuurcentrum.

Vacature

Gezocht per 1 januari 2023: een enthousiast lid namens de huurders voor de Regionale Geschillencommissie Kennemerland en IJmond. De Regionale Geschillencommissie is een onafhankelijke commissie die adviseert over klachten van huurders of aspirant huurders over corporaties in de regio Kennemerland en IJmond.

Interesse?

Hier vindt u de volledige vacaturetekst, met onder meer informatie over de werkzaamheden en een profielbeschrijving.

De Voorkamer zoekt nieuwe leden!

Wilt u graag meepraten en meedenken met Pré Wonen? Word dan lid van ‘De Voorkamer’! Dit is een zelfstandige denktank waar huurders samen met Pré Wonen diverse onderwerpen bespreken en uitwerken. Zo werken we samen met u aan betere woningen en een fijnere woonomgeving voor onze huurders.

Meer weten?

Hier vindt u de volledige vacaturetekst.